Sunday, January 25, 2015

Boligguide


På denne siden vil du finne litt generell informasjon om det å finne et sted å bo i Budapest.
Jeg har også publisert en “spørsmål og svar”-seksjon. Dersom du har spørsmål, så er du sikkert ikke alene om å lure på akkurat det. Ta kontakt! Svarene vil bli publisert her for å hjelpe så mange som mulig.

Oversikt

Som med alt annet på denne hjemmesiden, så er det min mening som kommer frem.
Når jeg skriver dette, så er det etter seks år i Budapest. Byen forandrer seg – heldigvis – fra år til år. Veldig mange ting blir bedre og byen blir penere og mer “Vest-europeisk” ettersom tiden går. Dette er selvsagt både på godt og vondt, men Budapest har beholdt sitt særpreg og jeg synes byen bare blir bedre og bedre!
Men all denne forbedringen fører jo til at prisene øker.
Studenter som begynter her før år 2000 kunne fortelle at de lett kunne finne en leilighet til 200-250 Euro pr. mnd.
For studenter som kommer til Budapest til høsten 2011, vil man nok måtte regne med å betale 400-450 Euro pr. mnd.
Jeg betalte 450 Euro pr. mnd. for en 60-kvadrats leilighet midt i sentrum (dette var 2008-2009), men min common cost (felleskostnad) var veldig høy (rundt 400 kroner/mnd)
Dessuten er det viktig å merke seg at man sparer mye på å bo sammen med noen!

Leie eller eie?

Mange spør meg om det lønner seg å kjøpe leilighet fremfor å leie.
Det korte svaret er ja, siden du da vil betale husleie til deg selv, samtidig som verdien på boligen (mest sannsynlig) vil stige i løpet av de 5-6 årene du er her nede.
Men det er mange ting du bør være klar over før du kjøper deg leilighet.
Mitt enkle råd er: Ikke kjøp deg leilighet før du har vært i Budapest minst ett semester, så du vet med sikkerhet at du ønsker å være der og ikke minst finner ut hvor i byen du ønsker å kjøpe leilighet!

Jeg kommer til å skrive utfyllende om dette ved en senere anledning.

For deg som ønsker å leie leilighet

Jeg anbefaler alle å leie leilighet førsteåret, uansett om du har tenkt å kjøpe eller ei.
Dette gir deg tid til å se an markedet og bestemme deg for beliggenheten (det aller viktigste hva kjøp av leilighet angår!)

Kostnader ved å leie

Du vil i hovedsak ha fire kostnader

 1. Depositum – det er vanlig å betale to, maks tre måneder husleie som depositum. Dette vil du naturligvis få tilbake når leieperioden er over. Siden det finnes huseiere og agenter som forsøker seg med skitne triks, så vil jeg anbefale deg å forsøke å “betale” de siste mnd. av leieperioden med depositumet. Hvis det er to mnd. igjen av leietiden, så kan du forsøke å be huseieren/agenten ta dette fra depositumet. Husk å få en kvittering, eller tilsvarende signert, på at du har betalt depositumet!
 2. Selve husleien – For en person er det vanlig å betale 250-350 Euro pr mnd., avhengig av beliggenhet og størrelse på leiligheten.
  Det er veldig vanlig å betale husleien i kontanter til huseieren/agenten. Pass på at du fører en oversikt over betalt husleie og får en kvittering (eller tilsvarende, signert) av huseieren/agenten når du har betalt.
 3. Common cost – dette er felleskostnader for bygget. Det dekker som regel bare avfall, renovasjon og vedlikehold, men mange steder dekkes også fyring og varmtvannet av common cost. Common cost er utregnet ut fra størrelsen på leiligheten din (kvadratmeter) og dette er det “borettslaget” som bestemmer. Jeg har snakket med studenter som har oppdaget at de betaler for mye i common cost, fordi ungarerne skor seg på at vi “ikke kjenner systemet”. Pass på at du har det skriftlig hva common cost er når du skriver kontrakt, og hva som er dekket av denne betalingen. Personlig har jeg common cost på 15 000 forint pr mnd (cirka 500 kroner). Dette dekker fyring og varmtvann, så det er ikke så ille, og min leilighet er cirka 50 kvadratmeter. Dersom common cost bare dekker avfall, renovasjon og vedlikehold, så bør ikke dette beløpet overstige 10 000 forint (men igjen, avhengig av størrelsen på leiligheten din).
 4. Utilities – strøm, gass og vann, samt telefon og kabel-tv. Det er separate målere for strøm, gass og vann i hver leilighet. Det er viktig at du noterer ned, sammen med huseieren/agenten, tallet på hver av målerne. Du vil ikke risikere at huseieren/agenten påstår at du har brukt strøm eller gass du ikke har.
  Jeg har bedt min huseier kutte ut kabel-tven, siden jeg aldri ser på tv og ønsker da ikke å kaste 100 kroner ut vinduet hver måned.
  Skaffer du deg bredbånd har du alt du trenger av underholdning, men dette er selvsagt ditt eget valg.

Det kan virke som at ikke stoler på huseiere/agenter i Budapest – og det gjør jeg heller ikke! Jeg har ikke tall på hvor mange inkompetente huseiere/agenter jeg og andre studenter har møtt. De “glemmer” å skrive ned betalt husleie, skrive av målere, passe på at alle regningene er betalt før du flytter inn (dette er kanskje den verste, for du kan risikere å miste strømmen pga. en gammel regning og ungarere er trege til å fikse ting!)
Dersom du og huseieren/agenten har et ryddig, profesjonelt forhold, så vil du ikke få noen problemer. Skaff deg alt skriftlig, ta vare på alle kvitteringer og betal regninger i tide!

Inngå kontrakt

Etter fire år her nede har jeg fortsatt til gode å se en leiekontrakt en advokat ikke ville trukket på smilebåndet av.
De aller fleste ville ikke holdt vann dersom det ble en juridisk krangel, men ungarerne liker ikke konflikter og trekker seg raskt dersom du har håndfaste bevis.
Kontrakten du signerer er derfor viktig. Ikke lei en leilighet uten kontrakt!
Kontrakten skal inneholde:

 • Hvor mye du skal betale pr mnd
 • Hvor lenge leieperioden er
 • Hva oppsigelsestiden er (vanligvis en eller to mnd)
 • Hva depositumet er (få kvittering på at dette er betalt!)
 • Hva common cost er og hva dette dekker
 • Hvilke andre utgifter du er ansvarlig for (strøm, gass etc)
 • Skriv gjerne opp tallene på strøm-,gass- og vannmålerne når du flytter inn, på selve kontrakten

Oppsigelsestid på en mnd. betyr at du kan si opp kontrakten og flytte ut innen en måned uten å miste depositumet.
Dersom noe skulle skje og du må reise tilbake til Norge, så er det greit å vite at du ikke taper mange tusen på å flytte ut halvveis i leieperioden.

Spør om å få to kontrakter – en på engelsk og en på ungarsk. Den ungarske kontrakten trenger du når du skal søke om oppholdstillatelse.

Sett gjerne krav til ny seng eller en skrivepult etc., dersom dette ikke allerede er i leiligheten eller det er noe du ønsker å bytte ut.
Det er mange leiligheter som har fine, nye IKEA-møbler, men det finnes også leiligheter med møbler fra Den kalde krigen.

Det viktigste er at du ikke lar deg selv bli en kasteball! Nordmenn er generelt naive og har en sterk, innebygget rettferdighetssans. Vi liker å gjøre opp for oss og “ta vår del av skylda” dersom noe skjer. Dette er en utrolig fin egenskap, men den kan lett utnyttes av mennesker drevet av grådighet og egoisme. Det er derfor viktig at du tar kontakt med ANSA dersom du kommer opp i en situasjon du ikke liker. Ikke betal eller la deg dytte til å gjøre noe du ikke vil – som å betale seks måneders leie i depositum eller betale en gassregning på 10.000,- som “plutselig dukket opp”.

Spørsmål og svar

Selvom jeg forsøker å legge ut så mye informasjon som jeg klarer, så dukker det alltid opp ting dere lurer på, som jeg ikke har skrevet om. Jeg setter stor pris på alle emailene jeg får og jeg forsøker å svare innen et par dager. Dersom spørsmål dukker opp hyppigere enn andre, så legger jeg ut svaret her, så andre med samme spørsmål (eller kanskje de ikke vet at de lurte på det før det dukket opp her…) får svar.

Ikke nøl med å sende meg en email dersom dere lurer på noe og ikke finner svaret på disse nettsidene!

#1 Hvor mye koster det å leie leilighet i Budapest?

Dette er det klart vanligste spørsmålet, men også ett av de vanskeligste å svare på.
Dersom du belager deg på å betale 3000-350 Euro pr. mnd., med ytteligere 500-1 000 kroner for alle andre kostnader (ikke bredbånd inkludert), så er det et godt estimat. Med andre ord 3 000-3 500 kroner pr. mnd. til sammen.

Dersom to studenter bor sammen er det vanlig å ikke betale mer enn 450-500 Euro før andre kostnader (strøm, vann, gass, felleskostnader).
Dersom du skulle være i tvil om prisen på en leilighet er mye eller ei, send meg en email eller gå til ANSA Ungarns diskusjonsforum.

#2 Hvor i byen ligger skolen?

Dersom du skal studere til å bli veterinær, så er du så heldig at det bare er ett stort skoleområde. Dersom du skal bli tannlege, farmasøyt eller lege (Semmelweis Medical University), så er skolebyggene spredt over hele byen. Dette er mest pga. spredningen av sykehusene og diverse klinikker.

Jeg kommer tilbake med mer informasjon, så sjekk her tidlig i august!

#3 Hvor kan jeg lete etter leilighet?

På nettet.
Det er flere utleiesteder som har leiligheter på nettet. Dette gir deg en god indikasjon på hva du kan forvente av standard og pris.
Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å ta turen innom ANSA Ungarns diskusjonsforum (http://www.ansa.no/ungarn) og lese innspill fra nårværende studenter.
En annen god ting er å høre med studenter som er fornøyd med sin huseier om denne huseieren har flere leiligheter til leie.
Det er veldig mange huseiere som kjøper opp leiligheter på vinteren/våren, pusser dem opp, for så å ha disse klare for innflytting på sensommeren/høsten (for studenter).
Dersom huseieren da får leid ut leiligheten uten å måtte annonsere dem, med andre ord gjennom studenter som allerede leier av ham/henne, så er det ofte at man får en god pris eller leievilkår.

Nettsider med leiligheter:
Ingatlan.com – stor database med veldig gode søkemuligheter. Dessverre tar det veldig lang tid før utleide leiligheter fjernes. Ingatlan er ikke et utleiefirma, men mer en database med uttallige leiligheter fra diverse utleiefirma.
Duna House – Ungarns største utleiefirma.

#4 Må jeg ha med meg noen som snakker ungarsk når jeg skal se etter leilighet?

Nei. De fleste som leier ut snakker engelsk eller har agenter som leier ut leilighetene for dem.

#5 Hvor lang tid i forveien bør jeg komme til Budapest? Hvor lang tid bør jeg beregne på å lete etter leilighet?

Jeg er rimelig sikker på at du finner deg en leilighet innen en uke.
Personlig kom jeg ned to uker før jeg begynte på førsteåret og jeg fant meg leilighet innen tre dager. Det er lett å finne noe her nede.